hemagel animace
hemagel procto
jak HemaGel funguje
chronické rány
akutní rány
fotogalerie
poradna HemaGelu - položit dotaz
poradna HemaGelu - časté dotazy

Pot do pridobitve patenta


Delo in raziskave, ki so vodile do razvoja medicinskega pripomočka, ki je danes na voljo pod komercialnim imenom HemaGel®, so se začele v 1. polovici 1990 let. Takratne začete raziskave ne bi bile mogoče brez predhodnih rezultatov Inštituta za makromolekularno kemijo, Akademije za znanost, v Češki Republiki. Celo HemaGel® na nek način dolguje svoj obstoj odkritju in razvoju hidrofiličnih polimerov osnovanih na poli – 2 – hidroksietil metakrilat). Odkrije Prof. Wichterle in njegove ekipe, ki je v 1960-ih letih omogočilo lansiranje mehkih kontaktnih leč, tako tvori osnovo za HemaGel®.

Raziskovalna ekipa je bila priča pomembnemu preboju v 1990-ih letih, ko je bilo možno implementirati idejo inžinirja Jiří Labský, CSc., vstavljanja sterilno zaščiteni aminov, t.i. “lovilcev prostih radikalov”, v določene polimere, dobro prenašane s strani človeškega organizma. Prosti radikali, ki se množično tvorijo, vsakič ko je tkivo poškodovano, reagirajo skupaj z amini (ali bolje z njihovimi oksidativnimi derivati). Reakcija, ki je rezultat, nevtralizira te proste radikale in tako preprečuje njihova drugače agresivna dejanja na organizem.

Uporabljena polimerna struktura ima veliko prednosti. Sestavljena je iz velikih makromolekul, ki so med seboj povezane v mrežo. To preprečuje vdor molekul skozi kožo v telesu in tako ostanejo na površini rane. To omogoča nadaljne aktivnosti snovi.

Leta 1997 je sam projekt prejel naziv “češki patent”.

Ustvarjalci patenta
Inž. Jiří Labský, CSc. (* 1936)
Je avtor več kot 100 publikacij v mednarodnih publikacijah in 55 patentov. Leta 2002, je bil nagrajen skupaj s Karlom Smetana MD, DrSc., s prestižno nagrado Češki možgani (Czech Brain). Njegova teorija vstavljanja sterilno zaščiteni aminov, t.i. “lovilcev prostih radikalov”, v določene polimere, dobro renašane s strain človeškega organizma, je bila temelj za razvoj HemaGel®-a. Prav tako je odkril možne načine implementiranja te teorije.

Inž. Jiří Vacík, CSc. (* 1938)
Je bil vodja Oddelka za hidrogele, za zdravstveno in tehnično uporabo, Inštituta za makromolekularno kemijo, Akademije za znanost, v Češki Republiki v 1990-ih in je vodil ekipo, ki je delala na razvoju HemaGel®-a. Več kot 40 let znanstvenih dejavnosti na Inštitutu, objavil je 58 strokovnih člankov in je avtor 47 patentnih aplikacij.

Pavel Hošek MD (* 1948)
Je delal kot splošni zdravnik. Tekom raziskovanja, je bil predvsem vključen v praktična testiranja gela.

O Inštitutu za makromolekularno kemijo, Akademije za znanost, v Češki Republiki
Inštitut za makromolekularno kemijo, Akademije za znanost, v Češki Republiki (ÚMCH) je bil ustanovljen leta 1959 kot del Akademije za znanost, njegov prvi vodja je bil profesor Otto Wichterle, ki je svetovno znan kot izumitelj mehkih kontaktnih leč in intraokularnih leč. V zadnjih letih se je ÚMCH osredotočal na tri temeljna področja: raziskovanje biomakromolekularnih sistemov, raziskovanje dinamike in samoorganizacije molekul in supra-molekularnih polimernih sistemov ter tema priprave, karakterizacije in nanosa novih polimerov z direktno strukturo in lastnostmi.
Razvoj HemaGel-a

Izjemni medicinski pripomoček HemaGel®, dolguje svojo strukturo in učinkovitost znanstvenikom iz Inštituta za makromolekularno kemijo, Akade- mije za znanost, v Češki Republiki.

Cesta k získání patentu
Makromolekulární ústav AV ČR
Klinične študije

Rezultati kliničnih testov in študij so pokazali, da je HemaGel® visoko učinkovit hidrogelni gel obliž primeren za široko paleto poškodbe kože - od odrgnin, ureznin in operativnih ran do opeklin in krčnih razjed, ki se slabo celijo ter preležanin.

Nejvýznamnější klinické studie
Nanašanja HemaGel-a

HemaGel® je primeren za široko uporabo celjenja ran, ki se med seboj razlikujejo po svojem obsegu, resnosti in vzroku. Tako se lahko pravilna uporaba in pogostost nanašanja razlikujejo.
Návody na ošetření chronických ran
Návody na ošetření akutních ran
HEMAGEL PROCTO

HemaGel® PROCTO rektalne svečke se uporabljajo kot podpora pri zdravljenju hemoroidov in drugih bolezni danke, kot so boleče kožne razpoke (analne fisure) in sluznice (analne regade).


eshop
Copyright 2011 TEAM 4 YOU® spol. s r.o.

english version german version slovenian version greek version