hemagel animace
hemagel procto
jak HemaGel funguje
chronické rány
akutní rány
fotogalerie
poradna HemaGelu - položit dotaz
poradna HemaGelu - časté dotazy

HemaGel® - navodila za uporabo


HemaGel® nudi edinstveno rešitev celjenja ran, tako akutnih: ureznine, odrgnine, opekline 1. in 2. stopnje, herpes na ustnicah (npr. manjše poškodbe, ki se pripetijo doma, med športno aktivnostjo) kot kroničnih ran: venozne razjede, ki jih povzroča poškodba venskega ali arterijskega sistema, diabetično stopalo, preležanine ter postoperativnih in drugih poškodb kože. Izjemne lastnosti HemaGel-a® so poudarjene, zaradi vlažnega okolja tekom celjenja rane. Stabilna vlaga v rani preprečuje nastanek krast in tako pospešuje proces celjenja.

Zakaj uporabiti gel za oskrbo rane?

HemaGel® je - zahvaljujoč svojim lastnostim – v kliničnih testih pokazal, da:
 • kemično veže kisikove radikale, ki se oblikujejo tekom vnetnih procesov,
 • proizvaja optimalen pH v rani in tako pomaga pri celjenju,
 • potrjena gel struktura, preprečuje sprostitev delcev gela v rano, kar lahko pozneje povzroči draženje (brez sprijemanja),
 • vlaži rano,
 • pomaga preprečevati izsušitev rane in nastanek krast,
 • ima vpojne lastnosti in tako čisti okužene rane,
 • pomaga zmanjševati bolečino rane,
 • podpira zapiranje rane tako, da se brazgotina ustvari znotraj rane,
 • pomaga preprečevati brazgotinjenje, če se pravočasno nanese ali izboljša videz morebitnih brazgotin.

Sestava:

HemaGel® je hidrofilni metakrilat gel na osnovi navzkrižno vezanega kopolimera 2 hidroksietilmetakrilat, ki vsebuje polimerno vez in sterilno zaščitene amino skupine. Razvili so ga na Inštitutu za makromolekularno kemijo, Akademije za znanost, v Češki Republiki.

Kako nanašamo gel:

 • Očistite rano za odstranitev mehanskih nečistoč, npr. prašni delci, ostanki prejšnjih zdravilnih snovi, ki lahko pozneje dražijo in poškodujejo rano.
 • Tubo odprite tako, da obrnete pokrovček tube in ga zapičite v tubo.
 • Nanesite manjšo količino gela na celotno površino rane. Gel se oprime površine rane in postopoma vpija izločke in ostale tekočine iz rane.
 • Rano prekrijte s sterilno kvadratno obvezo, po možnosti iz nevpojnega blaga (npr. mastna gaza) in jo sekundarno pritrdite s povojem ali obližem.
 • Manjše poškodbe je potrebno prekriti po nanosu gela z obloženim obližem. Pritrdilni materiali morajo presegati rob rane za približno 1 cm.
 • Pri bolnikih z dokazano okužbo, je potrebno ohraniti uporabo ATB in drugih zdravil skladno z odločitvijo zdravnika.
 • Bolniki z indikacijo kompresijske terapije svoje zdravljenje opravijo s kratko-raztegljivim povojem.
 • Učinek gela se kaže z zatekanjem. Edinstvena gel tehnologija preprečuje sprijemanje z rano in tako omogoča preprosto in neboleče odstranjevanje gela z nežnim brisanjem.
 • Nanos opravite v skladu s potrebami in vrsto rane, po možnosti po 24 urah. Bolj pogosta menjavanja, so priporočljiva v primeru okuženih ran.

Opombe:

Obstoječe izkušnje in klinični testi so pokazali, da vlažno okolje znatno pospešuje proces celjenja, podpira ločitev celic in premikanje celic v rani. Istočasno ohranja nespremenjeno temperaturo v rani, kar je zelo pomembno za dobro celjenje. Pri zdravljenju zapletenih in okuženih ran, je potrebno ohraniti druge zahteve za celjenje, npr. zadostno hranjenje, čistoča rane, zdravljenje drugih bolezni in upoštevanje drugih navodil zdravnika.

Kontraindikacije:

Nobeni stranski učinki, kot so alergije, povečana bolečina, itd. ali katerekoli druge kontraindikacije niso bile odkrite pri uporabi HemaGel-a®. Nič ni narobe, če se pojavi rahlo draženje kože (npr. rahlo srbenje) pri osebah s povečano občutljivostjo.

Opozorilo:

Če se slučajno pojavijo stranski ali neželeni učinki (povečana bolečina, itd.), prenehajte z uporabo in se posvetujete z osebnim zdravnikom. Hranite izven dosega otrok! Ni za uživanje! Ne uporabljajte po datumu uporabe, označen na tubi.

Shranjevanje:

Shranjevati na suhem mestu pri temperaturi od 15 – 25° C.

Pakiranje:

5g

Proizvajalec:

VH Pharma a.s., Jakubská 647/2, 110 00 Praha 1, Češka, www.hemagel.si

Distributer za Slovenijo:

BITAX d.o.o., Vrzdenec 37, 1354 Horjul, Slovenija
Razvoj HemaGel-a

Izjemni medicinski pripomoček HemaGel®, dolguje svojo strukturo in učinkovitost znanstvenikom iz Inštituta za makromolekularno kemijo, Akade- mije za znanost, v Češki Republiki.

Cesta k získání patentu
Makromolekulární ústav AV ČR
Klinične študije

Rezultati kliničnih testov in študij so pokazali, da je HemaGel® visoko učinkovit hidrogelni gel obliž primeren za široko paleto poškodbe kože - od odrgnin, ureznin in operativnih ran do opeklin in krčnih razjed, ki se slabo celijo ter preležanin.

Nejvýznamnější klinické studie
Nanašanja HemaGel-a

HemaGel® je primeren za široko uporabo celjenja ran, ki se med seboj razlikujejo po svojem obsegu, resnosti in vzroku. Tako se lahko pravilna uporaba in pogostost nanašanja razlikujejo.
Návody na ošetření chronických ran
Návody na ošetření akutních ran
HEMAGEL PROCTO

HemaGel® PROCTO rektalne svečke se uporabljajo kot podpora pri zdravljenju hemoroidov in drugih bolezni danke, kot so boleče kožne razpoke (analne fisure) in sluznice (analne regade).


eshop
Copyright 2011 TEAM 4 YOU® spol. s r.o.

english version german version slovenian version greek version